Marouds pride

Het Karakter

Het karakter van de bullmastiff is bepaald door het soort werk, waarvoor het ras in eerst instantie bedoeld was.

De Engelse jachtopzieners hadden behoefte aan een lenige, sterke en gehoorzame hond, die zelf beslissingen zou kunnen nemen als hij alleen aan het werk was. In het begin van de 20e eeuw was de Engelse wetgeving zo streng, dat stropers er alles voor over hadden om te kunnen ontsnappen. Voor de veiligheid van de jachtopziener, was de nachthond van de jachtopziener niet alleen een aanwinst voor deze man maar een noodzakelijkheid.

De originele jachtopzieners honden waren veel agressiever dan voor de hedendaagse Bullmastiff nodig of aanvaardbaar is. De vroegere Bullmastiffs woonden met hun bazen in onbewoonde eenzame bossen. Vandaag de dag zijn deze landelijke en eenzame leefgewoonten een zeldzaamheid voor mens en dier. De huidige Bullmastiff kan een uitstekende waakhond zijn en toch vredig en sociaal in onze moderne dichtbevolkte samenleving leven.

Toch moet men in gedachten houden dat het temperament van de Bullmastiff gericht is op waken. Deze hond kan een volledige wanhopige man pakken, neerleggen en vasthouden. De Bullmastiff is echter anders dan de meeste waakhondrassen omdat hij een onafhankelijke mening heeft. Als je de bezitterige aard combineert met de onafhankelijke geest en daar bij op telt de lenigheid, de intelligentie en de kracht van een hond met deze afmetingen zoals vermeld in de standaard, dan is de uitkomst: een indrukwekende hond.

De Bullmastiff kan verschrikkelijk lief en zachtaardig zijn maar zich ook gedragen als een volslagen idioot, afhankelijk van de situatie. Soms zie je ze opgerold een dutje doen tussen kleine kindertjes of kijken ze samen televisie. Ook zie je ze vaak op de rug liggen met alle vier de poten in de lucht. Elke Bullmastiff heeft een eigen persoonlijkheid.

De Bullmastiff kan heel goed getraind worden, speciaal op gehoorzaamheid en dat is ook heel  noodzakelijk voor een zo grote hond in een doorsnee familie. Een van de belangrijkste zaken voor zo’n training is de consequente aanpak. Vanaf het moment dat zo’n klein schattig, aandoenlijke pup in uw gezin wordt opgenomen is het van het grootste belang dat alle gezinsleden zich houden aan vaste richtlijnen betreffende wat wel en wat niet mag. Puppies mogen vooral niet verwend worden, want dan zullen ze tot in het oneindige gaan doordrammen om hun zin te krijgen en dat resulteert in een onuitstaanbare volwassen hond. Als bepaalde gedragingen in huis niet mogen, dan moeten deze vanaf het begin verboden worden. Om een klein voorbeeld te geven van de intelligentie van een Bullmastiff pup die zijn zin wil hebben, u maakt het volgende mee: eerst een gespeelde angst-of schrikreactie, dan ongeloof met een uitdrukking van “dat kun je toch niet serieus menen?”, dan uitermate gekwetst , minachtend, “ik heb je echt niet gehoord”, dan super aanhalig of nog wat andere intriges, het betreffende puppy eigen. Als u probeert het gedrag van een Bullmastiff te corrigeren krijgt u vast te maken met een van bovenstaande antwoorden. Geef alstublieft niet toe, want dan duurt het tien keer langer om een bepaalde gedragslijn af te leren. Molossers zijn in het algemeen ‘s werelds beste oplichters, dat is het gedrag van een intelligente hond!. Een consequente, duidelijke, vriendelijke opvoeding laat het intelligente karakter van de hond duidelijk uitkomen. Voor sommige mensen zijn deze honden eigenwijs, koppig en moeilijk op te voeden, maar het ras is verre van dom.

Trouw is de basis voor het Bullmastiff karakter. Een hond van dit ras sluit de hele familie in zijn hart en geeft zichzelf totaal op elk moment. Hij zal zijn roedel beschermen ten koste van alles. Hoewel het een fantastische ras is, is de Bullmastiff niet voor iedereen een geschikte hond. Mensen die geen tijd kunnen besteden aan het opvoeden van een hond en niet tegen het karakter kunnen, moeten hier dan ook NOOIT aan beginnen.